7 askelta täydellisesti valmistettuun kahviin

Paremman makuisen kahvin valmistus ei vaadi ihmeellisyyksiä. Tässä seitsemän vinkkiä aromirikkaan kahvin aikaan valmistukseen.

Vaihe 1 – Puhdistus

Hyvänmakuinen kahvi saa alkunsa puhtaista laitteista

Ensimmäinen askel täydellisen kahvikupin valmistukseen on varmistaa, että kaikki kahvin kanssa kosketuksissa olevat laitteet ovat puhtaana ennen valmistumista, sen aikana ja valmistuksen jälkeen. Kahvinkeitin, johon on jäänyt kahvinjäämiä, alkaa pian uuttamaan jäämiä myös tuoreen kahvin makuun, eikä lopputulos ole toivotunlainen.

Puhdistus vaihe vaiheelta:

Pese kannu ja suodatinpidike astianpesuaineella, ja huuhtele huolellisesti joka käyttökerran jälkeen

Käytä erikseen myytävää kahvinkeittimen huuhteluainetta noin kahden viikon välein. Huuhteluainetta voi käyttää myös termospullojen puhdistamiseen.

Vaihe 2 – Kahvipavut

Tuoreet, vastajauhetut pavut

Valitsemalla pavut, ja jauhamalla ne itse varmistat, että kahvin aromi ja maku vapautuu juuri oikealla tavalla, ja ennen kaikkea juuri oikealla hetkellä!  Kahvipapujen aromeista jopa puolet häviää jo viidentoista minuutin kuluessa siitä, kun pavut pääsevät kosketuksiin hapen kanssa. Jauhamalla pavut itse, juuri ennen kahvinkeittoa varmistat se, että pääset nauttimaan kahvin aromeista täyteläisimmillään.

Mikäli pavut ehtivät kuivua suurin osa niiden mausta on hävinnyt, ja se on huono lähtökohta kahvinkeitolle. Papujen tulee olla tuoreita ja ne täytyy suojata liialta auringonvalolta, lämmöltä ja kosteudelta. Vanhentuneet pavut kuivuvat ja menettävät osan aromeistaan. Nyrkkissääntönä pavut tulee käyttää viiden viikon kuluessa paahtopäivästä. Pavut on hyvä säilyttää tiiviissä paketissa.

Vinkki: Tässä on joitain hyödyllisiä vinkkejä, jotka auttavat sinua löytämään suosikkikahvisi.

Vaihe 3 – Suodatinpaperi

Huuhdeltu suodatinpaperi parantaa makuelämystä

Suodatinpaperista irtoaa paperinmakua ja nukkaa kahvin uuttuessa siitä läpi. Tämä synnyttää makuhaittoja valmiiseen kahviin. Huuhtele aina suodatinpaperi ennen kahvin valmistusta. Käytä valkoista suodatinpaperia, sillä niistä irtoaa ruskeita suodatinpapereita vähemmän haitallista makua. 

Vaihe 4 – Puhdas ja raikas vesi

Valmiista kahvikupista 98,5% on vettä. Siksi veden roolia kahvinkeitossa ei voi korostaa liikaa. Suomessa ollaan siinä mielessä onnekkaita, että yleisesti ottaen hanavesi on puhdasta ja happirikasta. Lähtökohta kahvin keittämiseen siis on mitä parhain. Moni kuitenkin astuu harhaan lisäämällä veden keittimeen kahvipannulla tai mukilla, jolloin lähtökohtaisesti raikas ja puhdas vesi ei sitä enää ole. Tällöin lopputulos ei myöskään voi olla paras mahdollinen. Markkinoilla on kahvinkeittimiä, joiden vesisäiliö on irrotettavissa, ja joihin veden voi lisätä suoraan hanasta.

Kylmä vesi sisältää enemmän happea, joka auttaa poistamaan ylimääräisiä makuja lämmintä vettä paremmin, siksi kahvinkeittoon suositellaan käytettäväksi kylmää vettä.

Vaihe 5 – Oikea määrä kahvia

Kahvin ja veden sekoitussuhde on elintärkeää

Kahvinvalmistuksessa on hyvä tietää heti alkuun, kuinka paljon kahvia haluat valmistaa ja kuinka paljon papuja tähän tarvitaan. Yleinen ohje on 60g papuja litraan vettä. Suosittelemme käyttämään keittiövaakaa papujen punnitsemiseen, jotta määrä on mahdollisimman oikeanlainen.

Joissakin kahvinkeittimissä, kuten Wilfan huippumalleissa vesisäiliössä on mittataulukko, joka osoittaa tarvittavan kahvimäärän valitulle vesimäärälle. Tätä mittataulukkoa hyödyntämällä saat aina oikean suhteen kahvia ja vettä.

Ravista hieman suodatinpidikettä saadaksesi kahvin asettumaan tasaisesti suodattimeen. Näin varmistat, että kaikki kahvi pääsee kosketukseen veden kanssa.

Vinkki: Kun ostat Uniform kahvimyllyn sen mukana tulee myös digitaalinen keittiövaaka Uni, jolla oikean kahvimäärän punnitseminen on helppoa.

Vaihe 6 – Lämpötila ja uuttoaika

Täydellinen kahvi vaatii oikean lämpötilan ja uuttoajan.

Optimaalinen lämpötila kahville on 92–96 astetta. Alhaisemmassa lämpötilassa kahvin aromit eivät irtoa tarpeeksi tehokkaasti ja liian kuuma vesi sitä vastoin tekee kahvista kitkerää. Suodatinkahvin ideaali uuttoaika on n. 4-6 minuuttia. Uuttoajalla tarkoitetaan sitä aikaa, jonka vesi on kosketuksissa jauhetun kahvin kanssa ennen tippumista pannuun.

Lämpötila ja uuttoaika ovat European Coffee Brewing Center ECBC’n vaatimuksena heidän hyväksymilleen kahvinkeittimille. Kaikki Wilfan kahvinkeittimet ovat ECBC’n hyväksymiä.

 

 

Vaihe 7 – Valmiin kahvin säilytys

Sen sijaan, että seisotat kahvia pannussa pitkiä aikoja suosittelemme, että keität sitä useamman kerran.

Termoskannu on paras vaihtoehto valmiin kahvin säilytykseen. Valmistettua kahvia ei pitäisi säilyttää juurikaan yli puolta tuntia, sillä se menettää nopeasti parhaan makunsa. Tämän vuoksi kahvia kannattaakin keittää aina oikea määrä ja tarpeen tullen lisää. Näin pystyy varmistamaan aina tuoreen ja maukkaan kahvin.

Vinkki! Esilämmitä termoskannu lämpimällä vedellä ennen käyttöä, jotta saat pidettyä kahvin lämpimänä pidempään. Viileä termoskannu jäähdyttää kahvin nopeammin.