Tuoretta leipää ja sämpylöitä
Ainesosat:
Esitaikina
- 1 dl vettä
- 1,5 dl vehnäjauhoja
- 3 g tuorehiivaa
Taikina
- 8 dl vettä
- 1 kg vehnäjauhoja
- 150 g karkeaa ruisjauhoa
- 150 g ruisjauhoa
- 75 g vaaleaa siirappia (3 rkl)
- 20 g suolaa
- 15 g tuorehiivaa
- 50 g voita
Valmistus:
- Sekoita esitaikinan ainekset keskenään, laita kulhon päälle tuorekelmua ja anna taikinan tekeytyä kunnes alat leipomaan. Voit esimerkiksi valmistaa esitaikinan aamulla ennen töiden aloittamista, ja illalla kun palaat kotiin se on valmis.
- Lisää 7 dl vettä, jauhot, siirappi, suola ja hiiva ProBaker-kulhoon ja vaivaa hiljaisella teholla 3 minuuttia. Lisää tehoa (noin puoliteho) ja kaada mukaan vähitellen loppuvesi (1 dl). Lisää esitaikina ja anna käydä 5 minuutin ajan keskiteholla, kunnes taikina on tasainen. Vähennä nopeutta ja lisää viimeisenä voi. Noin parin minuutin kuluttua voi on sekoittunut kunnolla ja taikina on valmis.
- Laita kulhon päälle kostea pyyhe, ja anna taikinan kohota tunnin verran, jonka jälkeen voit muotoilla leivät ja sämpylät. Anna kohota, kunnes niiden koko on kaksinkertaistunut.
- Voitele ne vedellä ja lisää halutessasi pinnalle esim. siemeniä.
- Paista 220 °C:ssa – sämpylät 10-15 min, leivät 40-45 min.
Kuva ja resepti: Marianne Pfeffer
Suositellut tuotteet