Ainesosat:

8-10 palaa, noin 24 cm piirakkapohja

Piirakkapohja

  • 125 g (vege)voi
  • 3/4 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 3 dl vehnäjauhoja / glut. jauhoseosta
  • 2/3 dl (kasvi)maitoa

Sitruunatäyte

  • 2,5 dl sitruunamehua
  • 2 sitruunan raastettu kuori
  • 2,5 dl sokeria
  • 2,5 dl (kasvi)maitoa
  • 3/4 dl perunajauhoja
  • ripaus kurkumaa (väriksi)
  • 75 g (vege)voita

Marenki

  • 1 dl aquafabaa (kikhernelientä)  tai jos et halua vegeversiota niin 4 kananmunanvalkuaista
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 rkl sitruunamehua

Valmistus:

Piirakan valmistelu tulee aloittaa mieluiten edellisenä päivänä, jotta sitruunatäyte ehtii jähmettyä.

Piirakkapohja

  1. Ota voi huoneenlämpöön. Vaahdota pehmennyt, kuutioitu voi ja sokeri keskenään. Probakerin flexi-vatkain on tähän omiaan.
  2. Sekoita loput ainekset joukkoon.
  3. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Paista 180 C uunissa 30-35 min.

Sitruunatäyte & marenki

  1. Mittaa kattilaan kaikki paitsi voi. Sekoittele keskilämmöllä vispilällä n. 3-5 minuuttia, kunnes sinulla on paksua kiisseliä.
  2. Lisää kuutioitu voi ja vatkaa pari minuuttia, kunnes voi on sekoittunut joukkoon.
  3. Levitä sitruunakiisseli pohjan päälle ja nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi, tai mieluiten yön yli jähmettymään.
  4. Ennen tarjoilua vatkaa marenki. Vatkaa aquafabaa, kunnes se on paksua vaahtoa.
  5. Vatkaa joukkoon sokeri ja sitruunanmehu. Jatka vatkaamista, kunnes sokeri on sulanut joukkoon ja vaahto on hyvin paksua.
  6. Levitä marenki sitruunakerroksen päälle. Jos sinulla on tohotin, tohota pinta. Muutoin paahda pintaa 200 asteessa grillivastuksella 1-2 min.

Parhaimmillaan marenki on heti tarjottuna, mutta oli se kuitenkin muutaman päivän jälkeen jääkaapissa oltuaan vielä tarjoilukunnossa.

 

Kuva ja resepti: Saara Atula / Viimeistä murua myöten