Sitruuna-marenkipiirakka
Ainesosat:
8-10 palaa, noin 24 cm piirakkapohja
Piirakkapohja
- 125 g (vege)voi
- 3/4 dl sokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- 3 dl vehnäjauhoja / glut. jauhoseosta
- 2/3 dl (kasvi)maitoa
Sitruunatäyte
- 2,5 dl sitruunamehua
- 2 sitruunan raastettu kuori
- 2,5 dl sokeria
- 2,5 dl (kasvi)maitoa
- 3/4 dl perunajauhoja
- ripaus kurkumaa (väriksi)
- 75 g (vege)voita
Marenki
- 1 dl aquafabaa (kikhernelientä) tai jos et halua vegeversiota niin 4 kananmunanvalkuaista
- 1,5 dl sokeria
- 1 rkl sitruunamehua
Valmistus:
Piirakan valmistelu tulee aloittaa mieluiten edellisenä päivänä, jotta sitruunatäyte ehtii jähmettyä.
Piirakkapohja
- Ota voi huoneenlämpöön. Vaahdota pehmennyt, kuutioitu voi ja sokeri keskenään. Probakerin flexi-vatkain on tähän omiaan.
- Sekoita loput ainekset joukkoon.
- Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Paista 180 C uunissa 30-35 min.
Sitruunatäyte & marenki
- Mittaa kattilaan kaikki paitsi voi. Sekoittele keskilämmöllä vispilällä n. 3-5 minuuttia, kunnes sinulla on paksua kiisseliä.
- Lisää kuutioitu voi ja vatkaa pari minuuttia, kunnes voi on sekoittunut joukkoon.
- Levitä sitruunakiisseli pohjan päälle ja nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi, tai mieluiten yön yli jähmettymään.
- Ennen tarjoilua vatkaa marenki. Vatkaa aquafabaa, kunnes se on paksua vaahtoa.
- Vatkaa joukkoon sokeri ja sitruunanmehu. Jatka vatkaamista, kunnes sokeri on sulanut joukkoon ja vaahto on hyvin paksua.
- Levitä marenki sitruunakerroksen päälle. Jos sinulla on tohotin, tohota pinta. Muutoin paahda pintaa 200 asteessa grillivastuksella 1-2 min.
Parhaimmillaan marenki on heti tarjottuna, mutta oli se kuitenkin muutaman päivän jälkeen jääkaapissa oltuaan vielä tarjoilukunnossa.
Kuva ja resepti: Saara Atula / Viimeistä murua myöten