Sitruuna-unikonsiemenkakku
Ainesosat
Kakkupohja:
– 100 g pehmeää voita
– 230 g vehnäjauhoja (alle 4 dl)
– 225 g kidesokeria (2,5 dl)
– 2 tl leivinjauhetta
– 2 tl vaniljaa
– 2 dl maitoa
– 2 munaa
– 1 sitruunan raastettu kuori + mehu
– 3 rkl unikonsiemeniä
Siirappi:
– 25 g sitruunamehua
– 25 g tomusokeria
Tuorejuustokuorrute:
– 150 g pehmeää voita
– 180 g tomusokeria (3 dl)
– 1 sitruunan kuori + mehu
– 300 g tuorejuustoa
– 2 rkl unikonsiemeniä
– keltaista elintarvikeväriä
Koristeluun:
– Sitruunamelissaa
Valmistus
Kakkupohja:
1. Laita kulhoon voi, vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, vanilja ja puolet maidosta ja sekoita, kunnes seoksesta tulee murotaikinaa.
2. Lisää munat ja loput maidosta ja sekoita nopeasti taikinaksi. Lisää sekaan sitruunamehua ja sen kuorta sekä unikonsiemeniä ja jaa taikina kahteen, halkaisijaltaan 16 cm:n muottiin. Paista 160 asteisessa kiertoilmauunissa (tavallinen uuni 175 astetta uunissa) noin 25 minuuttia, kunnes taikinaan tökätty tikku on kuiva.
3. Anna pohjan jäähtyä kokonaan ja leikkaa se sitten niin, että saat 4 pohjaa, jotka voit kasata päällekäin.
Siirappi:
Kaada sitruunamehu ja sokeri pieneen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna jäähtyä.
Tuorejuustokuorrute:
Vatkaa voi ja tomusokeri kermaiseksi vaahdoksi (noin 2-3 min Probaker-yleiskoneella). Kaada joukkoon tuorejuusto ja vatkaa uudelleen. Lisää sitruunankuori, sitruunamehu ja unikonsiemenet edelleen vatkaten. Jos haluat kuorrutteesta keltaista, lisää joukkoon tippa keltaista elintarvikeväriä.
Kakkujen kokoaminen:
1. Aseta ensimmäinen pohja lautaselle, sivele vähän siirappia ja levitä ohut kerros kuorrutetta. Toista, kunnes olet käyttänyt kaikki neljä pohjaa. Levitä kuorrute ohueksi kerrokseksi kakun päälle ja ympärille. Laita jääkaappiin 30 minuutiksi ja levitä sitten toinen kerros. Pursota sitten kakun päälle tuorejuustokuorrutteesta pieniä pursotuksia, jotka muodostavat kakun päälle seppeleen. Voit halutessasi lisätä pursotusten päälle hieman sitruunamelissaa koristeeksi.
2. Säilytä kakku jääkaapissa, mutta anna sen olla huoneenlämmössä noin tunti ennen tarjoilua.