Marenkikakku
Ainesosat
Kakkupohja
- 280 g sokeria (3 dl)
- 4 munaa
- 2 tl vaniljapastaa
- 60 grammaa voita
- 2 dl maitoa
- 240 g vehnäjauhoja (4 dl)
- 2 tl leivinjauhetta
Mansikkakompotti
- 300 g pakastettuja tai tuoreita mansikoita
- 150 g hillosokeria (1,5 dl)
Mansikkamousse
- 1 liivatelehti
- 250 g marcarponejuustoa
- 3 dl kuohukermaa
- 60 g tomusokeria (1 dl)
- Puolet mansikkakompotista
Italialainen marenki
- 150 g valkuaista (noin 4)
- 100 g vettä
- 275 g tomusokeria (3 dl)
Koristeeksi
- Tuoreita mansikoita
- Tuoretta minttua
Valmistus
Kakun pohja
- Laita uuni 160 asteeseen (normaali uuni) ja voitele irtopohjavuoka, halkaisijaltaan 20-22 cm.
- Vatkaa munat, sokeri ja vanilja todella valkoiseksi ja huokoiseksi.
- Sulata voi ja sekoita maidon kanssa kädenlämpöiseksi.
- Sekoita jauhot ja leivinjauhe munavaahtoon.
- Sekoita lopuksi voi ja maito taikinaan ja levitä se irtopohjavuokaan.
- Paista 30-35 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Voit testata kypsyyden hammastikulla, työnnä tikku kakun keskelle, jos tikku tulee puhtaana pois, kakku on kypsä.
- Anna kakkupohjan jäähtyä kokonaan ja leikkaa se sitten vaakatasossa kolmeen osaan.
Mansikkakompotti
Laita mansikat ja hillosokeri kattilaan ja kiehauta. Anna kiehua noin 7 minuuttia ja jäähdytä sitten kokonaan.
Mansikkamousse
- Laita liivatelehti kylmään veteen.
- Vatkaa marscarpone ja tomusokeri tasaiseksi vaahdoksi.
- Vatkaa 2,5 kermaa kuohkeaksi vaahdoksi.
- Kuumenna 0,5 dl kermaa ja sulata siihen gelatiini ja sekoita marcarponeen.
- Käännä lopuksi joukkoon mansikkakompotti.
Italialainen marenki
- Kaada valkuaiset sekoituskulhoon.
- Kaada vesi ja sokeri kattilaan ja keitä 121 asteeseen.
- Aloita valkuaisten vatkaaminen, kun lämpötila lähestyy 115 astetta. Kun lämpötila on 121 astetta, kaada siirappi hitaasti munanvalkuaisten joukkoon samalla vatkaten.
- Vatkaa sitten, kunnes saat kiiltävän marengin. Se voi olla vielä hieman haaleaa valmiina. Siirrä pussiin ja pursota se suoraan kakun päälle.
Kokoa kakku:
Aseta ensimmäinen kakkupohja reunakalvon kanssa kakkurenkaaseen. Kaada päälle puolet mansikkamoussesta. Laita kakku pakastimeen 15 minuutiksi. Levitä sitten puolet mansikkakompotista. Lisää seuraava kakkupohja. Kaada päälle loput mansikkamoussesta. Jäähdytä 15 minuuttia pakkasessa ja levitä sitten loput mansikkakompotista ja nosta viimeinen kakkupohja päälle. Laita kakku jääkaappiin noin 4-5 tunniksi tai mielellään yön yli, jotta se jähmettyy kunnolla. Vatkaa marenki ja pursota se kakun päälle. Polta marenkia kaasupolttimella ja koristele tuoreilla mansikoilla ja mintulla.