Kardemummapitko
Ainekset (2 pitkoa)
VEHNÄTAIKINA
Vaihe 1:
- 40 g / 2/3 dl vehnäjauhoa (mieluiten erikoisvehnäjauhoa)
- 200 g /2 dl maitoa
Vaihe 2:
- 460 g / n. 7,5 dl vehnäjauhoa (mieluiten erikoisvehnäjauhoa)
- 90 g / 1 dl tomusokeria
- 20 g tuorehiivaa
- 1 muna
- 120 g / 1,2 dl kylmää maitoa
- 2 tl vastajauhettua kardemummaa
- 75 g kylmää voita kuutioina
- 0,5 tl suolaa
TÄYTE
- 200 g pehmeää voita
- 135 g / 1,5 dl kidesokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 1,5 rkl jauhettua kardemummaa
- 1 rkl maissitärkkelystä
LISÄKSI
- 1 kananmuna sivelemiseen
- 1 rkl tomusokeria
- 1 tl kardemummaa päälle ripoteltavaksi
Valmistus
TÄYTE
Sekoita kaikki ainekset kermaiseksi seokseksi. Sekoita lastalla ja varo vatkaamasta ilmaa täytteen joukkoon.
VEHNÄTAIKINA
Kaada 2 dl maitoa ja 40 g jauhoja kattilaan ja kuumenna sekoittaen, kunnes se sakenee. Jäähdytä vähintään huoneenlämpöiseksi, mieluiten jopa kylmemmäksi. Kun seos on kylmä, sekoita se ja kaikki muu (paitsi voi ja suola) Probakerin kulhossa. Sekoita taikinaa vähintään 5 minuuttia ennen kuin lisäät voin ja suolan. Sekoita taikinaa vielä 5 minuuttia. Voit tehdä gluteenitestin ottamalla palan taikinasta ja vetämällä sitä sormiesi välistä. Sen tulee olla hyvin joustavaa ja hyvin ohutta. Jos se tuntuu koostumukseltaan ”lyhyeltä” ja putoaa, sinun on sekoitettava taikinaa enemmän. Aseta taikina pöydälle, jossa aiot leipoa pitkon ja anna sen levätä 10 minuuttia. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli taikina noin 0,75 cm paksuiseksi, jonka jälkeen levitä täyte. Kääri sitten rullalle ja nosta uunipellille. Leikkaa saksilla vinosti ylhäältä alaspäin ja aseta joka toinen pala oikealle, yksi keskelle ja toinen vasemmalle. Toista, kunnes olet leikannut pitkon koko pituudelta. Peitä liinalla ja anna kohota 1,5–2 tuntia. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele pitko munalla ja ripottele päälle kardemumma-tomusokeri sekoitusta. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Jos sinulla on lämpömittari, pitkon tulisi olla noin 95-100 astetta keskeltä, kun se on valmis.
(Recipe by Brinken Bakar).