Ainesosat:

Noin 8 piirakkaa

Piirakkataikina

  • 300 g vehnäjauhoja
  • 150 g voita
  • 1 hyppysellinen sormisuolaa
  • 2 rkl tomusokeria
  • 1 kananmunan keltuainen
  • 3 rkl jääkylmää vettä

Omenatäyte

  • 2 isoa ja kiinteää omenaa
  • 70 g fariinisokeria
  • 1/2 tl kanelia
  • 1 kananmuna voiteluun

Valmistus:

  1. Sekoita vehnäjauhot, voi ja suola monitoimikoneen kulhoon hienoksi massaksi. Lisää tomusokeri ja kananmunan keltuainen, ja anna koneen käydä joitain sekuntteja. Lisää jääkylmää vettä vähän kerrallaan, kunnes seos on saanut taikinamaisen koostumuksen.
  2. Laita taikina pöydälle ja muotoile siitä pallo. Paina littanaksi, ja paketoi muovikelmuun. Laita taikina jääkaappiin vähintään tunniksi.
  3. Poista omenista siemenkodat, ja pilko ne kuutioiksi, kooltaan noin 1×1 cm. Kuoren saa mielellään jättää. Laita omenakuutiot, sokeri ja kaneli paistinpannuun ja lämmitä keskilämmöllä noin 8-10 minuuttia kunnes omenat ovat pehmeitä. Siirrä sivuun.
  4. Asettele taikina hyvin jauhotetulla tasolle, ja kauli siitä noin ½ cm paksu levy. Käytä piparkakkumuotteja, jotka sopivat Halloween teemaan kuten esim kurpitsa tai haamu. Tee tasaparimäärä hahmoja, puolet niistä toimii pohjana, ja toinen puolikas toimii kantena.
  5. Niihin, joista teet kannen voit veitsellä kaivertaa silmät, suun tai muita vastaavanlaisia muotoja.
  6. Laita pohjaksi tulevien taikinamuottien päälle omenatäytettä.
  7. Riko kananmuna ja sudi sitä pohjapalan reunoille, täytteen ympärille ennen kuin lisäät kansipalan. Yhdistä kansipala ja pohjapala painamalla reunat yhteen haarukalla.
  8. Pensselöi piirakat kananmunalla. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15 minuutin ajan, kunnes piirakat ovat saaneet kauniin kullanruskean sävyn. Anna jäähtyä ja tarjoile jäätelön tai kermavaahdon kera.

Resepti ja kuvat: Marianne Pfeffer Gjengedal

 

Suositellut tuotteet