Ainekset

1,2 kg sekoitettuja kuivattuja hedelmiä
Käytimme 200 g aprikooseja, 50 g kivettömiä taateleita, 100 g kuivattuja viikunoita, 30 g kuivattua mangoa, 300 g luumuja, 300 g rusinoita, 180 g kuivattuja karpaloita, 40 g kuivattuja mustikoita.
350 g marjoja rommiruukussa (Rumtopf) tai purkitettuja kirsikoita, mieluiten rommissa.
1/2 luomusitruunan kuori
1 luomuappelsiinin kuori
2 dl tummaa rommia + kostutukseen
250 g huoneenlämpöistä voita
250 g tummanruskeaa sokeria
2 tl vaniljasokeria aidolla vaniljalla
2 rkl tummaa siirappia
5 isoa munaa
250 g vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
½ tl jauhettua muskottipähkinää
1 tl jauhettua muskottikukkaa
1 tl jauhettua inkivääriä
½ tl neilikkaa
½ tl maustepippuria
1 tl jauhettua kardemummaa
100 g pekaanipähkinöitä/valkaistuja manteleita/hasselpähkinöitä

Valmistus

Leikkaa isommat hedelmät pieniksi paloiksi ja laita kulhoon yhdessä pienten hedelmien, kuten rusinoiden ja karpaloiden kanssa. Leikkaa sitruunan ja appelsiinin kuori pois ja leikkaa kuori ohuiksi suikaleiksi. Vältä karvaan valkoisen kuoren sisällyttämistä. Sekoita joukkoon hedelmät. Kaada rommi hedelmien päälle ja peitä. Anna vaikuttaa yön yli tai jopa viikon ajan. Sekoita hedelmiä silloin tällöin.

Laita uuni 150 asteeseen ja voitele 20 cm vuoka ja peitä pohja ja reunat leivinpaperilla. Reunat peitetään leikkaamalla leivinpaperista pitkä kaistale, jätä paperi mieluiten 2 cm vuoan reunan yli, jotta kakku saa lisätukea uunissa kohottaessa. Kiinnitä leivinpaperi yhteen liitoskohdasta niitillä tai paperiliittimellä.

Vatkaa voi, sokeri, vaniljasokeri ja siirappi kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon yksi muna kerrallaan. Sekoita jauhot, leivinjauhe sekä mausteet kulhossa ja kääntele taikinaan. Hienonna pähkinät karkeasti ja kääntele pähkinät sekä hedelmät taikinaan. Lisää myös rommi, jossa hedelmät ovat olleet.

Kaada taikina muottiin. Paista 150 asteessa 1 tunti. Laske lämpö 120 asteeseen ja paista ½-2 tuntia. Työnnä tikku kakun sisään, kun tikku tulee ulos kuivana, niin tiedät kakun olevan valmis. Jäähdytä 10 minuuttia vuoassa ennen vuoasta poistamista ja jäähdyttämistä ritilällä. Peitä kakku muovikelmulla, kun se on jäähtynyt kokonaan. Kakun voi antaa kypsyä jopa 6 viikkoa, mutta se on myös heti nautittuna taivaallista.

Mikäli säilytätä kakkua pidempään, kostuta sitä portviinillä, konjakilla, kirssillä tai ruskealla rommilla kerran viikossa. Siten saat uskomattoman mehukkaan ja maukkaan kakun.

Suositellut tuotteet: