Löydä oma suosikkikahvisi

Jokaisella on oma makunsa – näin on myös kahvin suhteen. Maistuuko sinulle hedelmäinen vai pähkinäinen kahvi?

Pohjimmiltaan kahvi koostuu kahdesta yksinkertaisesta ainesosasta: vedestä ja kahvista. Maun kannalta lopputulokseen vaikuttaa eniten kahvipapujen valinta sekä vedenlaatu.
Veden puhtaudella ja mineraalipitoisuudella on suuri merkitys kahvin valmistuksessa.

”Kahvi on jokaisen henkilökohtainen makuelämys. Kahvi on valmistettava hyvin, jotta maut erottuvat selkeästi. Me autamme sinua löytämään oman suosikkisi.” Toteaa entinen maailmanmestari barista Tim Wendelboe, joka hoitaa nykyään omaa pientä kahvipaahtimoaan Oslossa.

Kahvipapujen ominaisuudet

Laadukkaan veden lisäksi pääosassa ovat toki laadukkaat kahvipavut.
Tutuimmat papulajikkeet ovat:

  • Cafe Arabica: 75-80% kahvipavuista. Tätä mietoa, hapanta ja raikasta papulajiketta, käytetään useimmissa kahveissa Pohjoismaissa.
  • Cafe Robusta: 20% kahvipavuista. Maku on karvas sekä usein vivahteeltaan hieman popcorninen ja puinen. Robusta käytetään pääasiassa espresson valmistuksessa ja se on maultaan voimakkaampi kuin Arabica.

Näiden paputyyppien sisällä tarjonnan kirjo on laaja. Löytyy paljon eri makuja, laatuja ja paahtoasteita. Tarkkuutta ja valppautta käyttäen, oppii kuitenkin tunnistamaan hyvät pavut huonoista.

  • ”Mitä enemmän informaatiota pavuista löytyy, sitä todennäköisemmin papu on laadukas. Tärkeitä tietoja ovat esim. Paahtaja, lajike, prosessi, sadonkorjuu- ja paahtamispäivä sekä paahtoaste. Mikäli tieto on vain ylimalkaista maalailua vulkaanisesta korkealla sijaitsevasta laaksosta, ei kahvi ole yleensä kovin korkealaatuista” Wendelboe kertoo
    Barista huomauttaa myös, että papujen alkuperämaa maistuu kahvissa.
  • ”Yleisesti voidaan sanoa, että Itä-Afrikasta tullut kahvi on hedelmäistä ja voimakasta. Siinä on myös raikkautta ja happamuutta. Intiasta ja Brasiliasta tullut kahvi on puolestaan maanläheisempää, maku vivahtaa pähkinöille ja jopa suklaalle. Kolumbiasta ja Keski-Amerikasta kahviin välittyy makea sekä hieman hedelmäinen vivahde.”

Paahtoaste ja paahtopäivä

Paahtoajalla ja lämpötilalla on suuri vaikutus makuun, tätä kutsutaan paahtoasteeksi. Paahtoastetta mitataan astekoilla vaaleasta tummaan.

  • ”Tummapaahto maistuu karvaalta ja voimakkaalta, kun taas vaaleapaahtoinen on hedelmäinen ja kukkainen maultaan. Tummapaahto tuntuu usein voimakkaammalta kuin vaaleapaahtoinen kahvi, vahvuus ei kuitenkaan liity paahtoasteeseen vaan sekoitussuhteeseen.” Sanoo Wendelboe
    Paahtoasteen lisäksi on hyvä tarkastaa papujen paahtopäivä. Kahvi säilyy rajoitetusti ja sen vanhentuessa öljyt ja rasvat hapettuvat. Tämän vuoksi kahvin maku kärsii, eikä se ole enää parhaimmillaan.
  • ”Kahvi on parhaimmillaan viiden viikon kuluessa paahtamisesta.  Heti paahdettu kahvikin saattaa maistua pari päivää erikoiselle. Ei siis välttämättä ole kyse aina tuoreudesta”, vinkkaa entinen maailmanmestari
  • ”Mene rohkeasti läheiseen pienpaahtimoon ja kysy vinkkejä ja neuvoja. Näissä paikoissa on paljon laajempi valikoima ja paremmat mahdollisuudet löytää oma suosikki kaikkien kahvien joukosta.”