Opi jauhamaan kahvi oikein

Usein ajatellaan, että riittää kun kahvipavut ylipäätänsä jauhaa. Sillä miten ne jauhetaan, on kuitenkin suuri vaikutus kahvin makuun.

Kun puhutaan papujen jauhamisesta, ja kuinka se tehdään parhaimmalla mahdollisella tavalla kaikki oikeastaan kiteytyy jauhatusasteeseen. Jotta saat juuri oikeanlaisen jauhatuslopputuloksen, on tärkeää, että sinulla on käytössäsi mylly, joka mahdollistaa eri karkeusasteita ja jolla voit säätä juuri oikean jauhatusasteen tasaisen lopputuloksen saamiseksi.

Mikä on jauhatusaste?

Täydellisen lopputuloksen aikaansaamiseksi on ymmärrettävä uuttamisen tärkeys kahvin valmistuksessa.
Uuttamiseen vaikuttaa jauhatusaste ja se kuinka pitkään vesi on kosketuksissa jauhettuun kahviin (uuttoaika).

Lue myös: Seitsemän askelta täydellisesti valmistettuun kahviin

Kahvin jauhatusaste

Jauhatusaste kertoo kuinka hienoksi tai karkeaksi kahvipavut jauhetaan. Alla aihetta kuvaava taulukko:

Kahvityyppi/ jauhatusaste Laite Uuttoaika
Espresso

Kahviautomaatit ja kapselikoneet

< 1 mi
Hieno kahvijauhe

Kahviautomaatit, Kapselikoneet ja Aeropess

1-4 min
Suodatinkahvi

Kahvinkeittimet ja jotkut kahviautomaatit

4-6 min
Pressopannu

Pressopannu

5-7 min
Karkeajauhe/ pannujauhatus

Perkolaattorit, jotkut kahviautomaatit ja pannukahvi

6-8 min

Kahvin uuttotaso

Liian vähäinen uuttoaika: Kahvi maistuu happamalta ja laihalta, kahvi voi myös näyttää laimeammalta kuin normaalisti.

Sopiva uuttoaika: Kahvin maku on täyteläinen ja rikas, lisäksi voit maistaa kahvin eri sävyjä.

Liian pitkä uuttoaika: Veteen on uuttunut liikaa makua ja kahvi on kitkerää ja voimakasta. Mikäli uuttoaika on ollut oikea, jauhatusaste on ollut liian hieno.

Toisin sanoen, jauhatusasteen ja uuttoajan suhde on ratkaiseva, että saadaan valmistettua hyvää kahvia. Mikäli ei ole mahdollista säätää uuttoaikaa, voi makua säätää vaihtamalla sen sijaan jauhatusastetta ja päinvastoin taas, jos sattuu että jauhatusasteeseen ei pääse vaikuttamaan.