Kahvin kemiallinen yhdistelmä – arvaatko mikä se on?

Kahvinkeittämisestä saa tehtyä taidetta, mutta yksinkertaisuudessaan kahvin keittämisessä on kyse tieteestä. Jos haluat parasta mahdollista kahvia, sinun tulee aloittaa sillä kemiallisella yhdistelmällä, jota kahvissa on eniten: nimittäin vedellä.

Suomalaiset nauttivat kahvia eniten maailmassa. Sen perusteella voisi kuvitella, että me osaamme keittää kahvin oikein, mutta onko asia oikeasti niin?

Jos aloitat kahvin keittämisen huonolla vedellä, ei lopputuloksena voi olla muuta kuin huonoa kahvia. Ja valitettavasti tämä on virhe, jonka moni meistä tekee.

Kahvikupista jopa 98,5 prosenttia on vettä – joten käyttämäsi veden laatu määrittelee hyvinkin pitkälti miltä kahvisi tulee maistumaan. Näin ollen valitsemasi raaka-aineet ja käyttämäsi laitteisto on avainasemassa kahvia keittäessä.

Kahviparadoksi

Kahvi on monelle osa jokapäiväistä elämää. Se kruunaa niin tauot arjen keskellä, kuin tapaamiset tuttujen kanssa. Jos kahvin maku ei ole kohdallaan, on se tietenkin pettymys.

Veden roolia kahvissa ei voi korostaa tarpeeksi. Suomessa olemme siinä mielessä onnekkaita, että hanavesi on puhdasta ja happirikasta. Lähtökohta kahvin keittämiseen on siis mitä parhain. Moni kuitenkin astuu harhaan lisäämällä veden keittimeen suoraan kahvipannulla tai mukilla, jolloin lähtökohtaisesti raikas ja puhdas vesi ei enää sitä ole, eikä lopputulos ole paras mahdollinen.

Kahvinkeittäminen itsessään on kemiallinen prosessi. Sillä tarkoitamme sitä, että käyttämäsi veden kemiallinen koostumus vaikuttaa lopputuotteen kemialliseen koostumukseen, ja sillä on vaikutusta siihen miltä kahvisi maistuu ja tuoksuu. Kemiallisista prosesseista kun puhutaan, päästään usein termeihin kuten ”kova”, ”alkaalinen” tai ”ph-taso”. Näin pitkälle tai syvälle ei kuitenkaan ole tarvetta mennä – tärkeintä on muistaa käyttää puhdasta ja kylmää vettä.

Uniikki pumpputeknologia varmistaa happirikkaan veden

Tärkeää olisi myös, että sinulla on käytössäsi kahvinkeitin, joka poistaa keittimestä kaiken veden keiton yhteydessä. Mikäli näin ei käy, saattaa lopputuote hyvinkin olla mauton, tai maistua kitkerältä.

Wilfan testivoittaja Performance kahvinkeitin on uniikilla pumpputeknologialla varustettu keitin, joka varmistaa sen, ettei laitteeseen jää vettä. Se on markkinoilla ainoa laatuaan.

Muihin kahvinkeittimiin jää helposti jopa 1dl vanhaa vettä keittokertojen välissä. Tämä tarkoittaa siis käytännössä sitä, että seuraavalla keittokerralla aloitat laitteessa seisseellä hapettomalla vedellä, joka osaltaan johtaa mauttomaan kahviin. Laitteeseen jäänyt vesi saattaa myös selittä sen, miksi esim. mökillä ollut keitin ei mökkikauden alkaessa enää toimikaan.