Ainesosat:

4 annosta

  • 4 kpl pienempää lohipalaa nahkoineen, tai yksi isompi 600-800 g lohifilee

Kastike/marinadi

  • 1 dl soijaa
  • 3 rkl ruskeaa sokeria
  • 1 rkl riisietikkaa
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 6 hienoksi hakattua valkosipulinkynttä
  • 0,5 rkl hienoksi hakattua tuoretta inkivääriä

Lisäksi:

  • 1 rkl maissitärkkelystä
  • 0,5-1 dl vettä

Hapanimelä kurkkusalaatti

  • 2 kurkkua
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 tl hienoksi hakattua tuoretta inkivääriä
  • 2 rkl riisietikkaa
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 tl chilihiutaleita
  • 1,5 tl sokeria
  • 2 tl seesamiöljyä
  •  2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
  • 0,5 tl suolaa
  • Tarjoiluun seesaminsiemeniä ja kevätsipulia

Valmistus:

  1. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään ja kaada ⅓ kastikkeesta kulhoon. Huuhtele ja taputtele lohifilee kuivaksi ja aseta se sitten nahkapuoli ylöspäin kastikkeeseen. Aseta sivuun 15-20 minuutiksi.
  2. Kaada loput kastikkeesta kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä. Sekoita maissitärkkelys ja ½ dl vettä ja vatkaa kastikkeeseen. Jatka kuumennusta keskilämmöllä, kunnes kastike alkaa sakeutua ja kuplii kevyesti. Jos kastikkeesta tulee liian paksua, lisää vettä.
  3. Lämmitä airfryer kalaohjelmaa käyttäen. Anna lohifileen kuivia hieman ja aseta se nahkapuoli alaspäin paistokoriin. Kypsennä noin 5 minuuttia. Sivele sen jälkeen lohen pintaan muutama ruokalusikallinen kastiketta ja kypsennä vielä 2-3 minuuttia. Tarkista haarukalla, onko lohi kypsää. Paina varovasti fileen paksuinta kohtaa haarukalla ja kun se irtoaa helposti, se on kypsää.

Kurkkusalaatti

  1. Leikkaa kurkut sopivan kokoisiin paloihin ja sekoita yhteen suolan kanssa kulhossa.
  2. Sekoita toiseen kulhoon kaikki muut ainesosat paitsi seesaminsiemenet.
  3. Valuta vesi kurkunpaloista, huuhtele ne kylmässä vedessä ja anna kuivua. Sekoita sen jälkeen kurkunpalaset ja kastike yhteen.
  4. Paahda seesaminsiemeniä paistinpannulla kunnes ne ovat saaneet kullanruskean pinnan ja lisää kurkkusalaattiin.
  5. Hienonna kevätsipuli ja ripottele yhdessä seesaminsiemenien kanssa lohifileiden päälle.
  6. Nauti lohi keitetyn riisin ja kurkkusalaatin kanssa.

Kuva ja resepti: Marianne Pfeffer Gjengedal