LEIPÄÄ JA SÄMPYLÖITÄ

AINESOSAT:

  • 1500 g kylmää vettä
  • 1000 g grahamjauhoja
  • 140 g ruisjauhoja
  • 860 g vehnäjauhoja
  • 40 g tuoretta hiivaa
  • 30 g suolaa

TEE NÄIN:

  1. Sekoita kylmä vesi ja jauhot.
  2. Lisää suola ja hiiva. Vaivaa taikinaa Probaker yleiskoneella (taikinakoukuilla) noin 10 minuutin ajan matalalla nopeudella, ja sen jälkeen noin 5 minuutin ajan keskinopeudella. Taikina on valmis kun se on tasainen, ja saat sitä venytettyä ohueksi levyksi ilman että taikina rikkoontuu (nk. gluteenitesti).
  3. Laita kulhon päälle keittiöliina ja anna kohota noin tunnin ajan.

Vinkki! Jos haluat nauttia tuoreesta leivästä useampana päivänä voit pakata taikinaa pienemmissä osissa ilmatiiviisiin rasioihin, ja säilyttää niitä kylmässä.

Jaa taikina alla olevien ohjeiden mukaisesti. Tulemme tekemään kaksi erilaista leipää sekä erilaisia sämpylöitä.

  • Leipä 1: Punnitse noin 550g taikinaa. Muotoile siitä iso pallo ja aseta leivinpaperille. Peitä liinalla, ja anna kohota noin 1-1,5h.  Laita uuni lämpiämään valitsemalla kiertoilmaohjelma ja mahdollisimman korkea lämpötila. Laita samalla uuniin uunipelti (tai pizzakivi jos sinulta sellainen löytyy), jotta sekin lämpenee. Kun uuni on valmis siivilöi jauhoja leivän pintaan. Tee taikinan pintaan viilto terävällä veitsellä, joko keskelle leipää, tai jos haluat käyttää mielikuvitustasi niin voit tehdä myös muita kuvioita. Viillon/viiltojen tarkoitus on kontrolloida sitä, miten leipä halkeaa paistuessaan. Alenna lämpötila 230 asteeseen ja laita leipä uuniin. Anna paistua 30 minuuttia, jonka jälkeen anna leivän viilentyä ritilällä.

  • Leipä 2: Punnitse 750g taikinaa. Muotoile siitä pitkulainen limppu. Pyöritä pitkoa auringonkukansiemenissä ja aseta leipävuokaan. Mikäli sinulla ei ole vuokaa, voi leivän myös laittaa suoraan leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Peitä liinalla, ja anna kohota 1-1,5h. Valitse uunin kiertoilmaohjelma ja korkein mahdollinen lämpötila. Alenna lämpötila 230 asteeseen ennen kuin laitat leivän uuniin. Anna paistua noin 30 minuuttia, jonka jälkeen anna leivän viilentyä ritilällä.

  • Sämpylät: Muotoile lopputaikinasta noin 90 gramman painoisia sämpylöitä. Voit ripotella niiden pintaan auringonkukansiemeniä, tai muita valitsemiasi siemeniä. Asettele ne leivinpaperilla vuoratulle pellille, peitä liinalla, ja anna kohota 45-60 minuutin ajan. Paista kiertoilmaohjelmalla 230 asteessa noin 10-15 minuuttia.

VINKKEJÄ

Mehevämpiä leivonnaisia!
Aloita sekoittamalla jauhoseos kylmään veteen, ja anna seoksen seistä huoneenlämmössä noin tunnin ajan. Näin taikinasta tulee mehevämpää.


Mikäli haluat valmistaa tuoretta leipää useampana päivänä voit laittaa osan taikinasta ilmatiiviissä rasioissa jääkaappiin myöhempää valmistusta varten. Leipää voit tehdä 1-2  päivää sitten valmistetulla taikinalla, sen jälkeen taikina sopii sämpylöihin käytettäväksi.


Vinkki paistamiseen: Kun leipä on paistumassa, aseta uunin alatasolle uuninkestävä vuoka, jossa noin pari desiä kuumaa vettä. Tämä antaa leivälle rapeamman kuoren. Ota vesi pois noin 10 minuutin kuluttua. Vaihtoehtoisesti voit kostuttaa leipää/sämpylöitä ennen kuin laitat ne uuniin.


Jos taikina vaikuttaa kuivalta, eikä esimerkiksi siemenet näytä tarttuvan siihen voit pirskotella pintaan hiukan vettä, tai pyörittää taikinaa kosteassa keittiöliinassa.