Opi jauhamaan kahvi oikein
Usein ajatellaan, että riittää kun kahvipavut ylipäätänsä jauhaa. Sillä miten ne jauhetaan, on kuitenkin suuri vaikutus kahvin makuun.
Kun puhutaan papujen jauhamisesta, ja kuinka se tehdään parhaimmalla mahdollisella tavalla kaikki oikeastaan kiteytyy jauhatusasteeseen. Jotta saat juuri oikeanlaisen jauhatuslopputuloksen, on tärkeää, että sinulla on käytössäsi mylly, joka mahdollistaa eri karkeusasteita ja jolla voit säätä juuri oikean jauhatusasteen tasaisen lopputuloksen saamiseksi.
Mikä on jauhatusaste?
Täydellisen lopputuloksen aikaansaamiseksi on ymmärrettävä uuttamisen tärkeys kahvin valmistuksessa.
Uuttamiseen vaikuttaa jauhatusaste ja se kuinka pitkään vesi on kosketuksissa jauhettuun kahviin (uuttoaika).
Lue myös: Seitsemän askelta täydellisesti valmistettuun kahviin
Kahvin jauhatusaste
Jauhatusaste kertoo kuinka hienoksi tai karkeaksi kahvipavut jauhetaan. Alla aihetta kuvaava taulukko:
Kahvityyppi/ jauhatusaste | Laite | Uuttoaika |
Espresso |
Kahviautomaatit ja kapselikoneet |
< 1 mi |
Hieno kahvijauhe |
Kahviautomaatit, Kapselikoneet ja Aeropess |
1-4 min |
Suodatinkahvi |
Kahvinkeittimet ja jotkut kahviautomaatit |
4-6 min |
Pressopannu |
Pressopannu |
5-7 min |
Karkeajauhe/ pannujauhatus |
Perkolaattorit, jotkut kahviautomaatit ja pannukahvi |
6-8 min |
Kahvin uuttotaso
Liian vähäinen uuttoaika: Kahvi maistuu happamalta ja laihalta, kahvi voi myös näyttää laimeammalta kuin normaalisti.
Sopiva uuttoaika: Kahvin maku on täyteläinen ja rikas, lisäksi voit maistaa kahvin eri sävyjä.
Liian pitkä uuttoaika: Veteen on uuttunut liikaa makua ja kahvi on kitkerää ja voimakasta. Mikäli uuttoaika on ollut oikea, jauhatusaste on ollut liian hieno.
Toisin sanoen, jauhatusasteen ja uuttoajan suhde on ratkaiseva, että saadaan valmistettua hyvää kahvia. Mikäli ei ole mahdollista säätää uuttoaikaa, voi makua säätää vaihtamalla sen sijaan jauhatusastetta ja päinvastoin taas, jos sattuu että jauhatusasteeseen ei pääse vaikuttamaan.